f
...HOME..
..Contact.. ..DOWNLOADS.. ..Nieuws.. ..Forum/Vragen.. ..Links.. ..Webinfo.. ..boek_gratis.. ..Credits..









Nieuwe Successiewet

Erfbelasting
tarieven, vrijstellingen


Vrij van Recht

onroerende zaken

woningen en
vruchtgebruik


Contante waarde
erfdelen

Art 35gSW
uitstel van betaling voor
de eigen "woning"


Partner begrip

Voorbeelden
wettelijke verdeling
tweetrapsbepaling


Schuldig
gebleven erfdelen.


Bedrijfsopvolging

Erfdelen uitbetalen
.

Inkomstenbelasting


Heffingsrente
Belastingrente


Vermogen buitenland
Erfgenaam buitenland



GRATIS BOEK
"Successiewet 2010 "
"ERFBELASTING"















Successiewet / Erfbelasting
Schuldig gebleven erfdelen

(artikel 9, lid 2 SW)

Wanneer de wettelijke verdeling van toepassing is, of een erflater heeft in zijn testament een ouderlijke boedelverdeling overeengekomen, dan verkrijgen de kinderen een vordering in contanten ter grootte van hun vastgestelde erfdeel.

Bij het overlijden van de eerststervende is over de contante waarde erfdeel door de kinderen successierecht verschuldigd.

Wanneer de wettelijke verdeling van toepassing is, dan moet de langstlevende partner het successierecht voorschieten. Bij een ouderlijke boedelverdeling staat in het testament op welke manier het successierecht over de contante waarde erfdelen kinderen moet worden verrekend.

De langstlevende partner heeft dan na het overlijden van de eerststervende dan ook een schuld aan de kinderen. Over deze schuld moet de langstlevende een rente betalen.

Bij een wettelijke verdeling is deze te betalen rente vastgesteld op:
    wettelijke rente minus 6.
Wanneer de wettelijke rente in een bepaald jaar 7% is, dan moet de langstlevende in dat jaar een rente van 7% - 6 = 1% bijschrijven bij de hoofdsom.

Ook kan een eerststervende in een testament een ander percentage hebben bepaald. Ook kan bij de wettelijke verdeling, of bij een tenzij clausule in een testament, door de erfgenamen een ander percentage overeenkomen.

Wanneer de erfgenamen een ander rentepercentage willen overeenkomen, moeten deze dit binnen 8 maanden na datum overlijden en in een notariele akte overeenkomen.

Het kan voordelig zijn een zo hoog mogelijke rente overeen te komen. De hoofdsom + rente is opeisbaar bij overlijden langstlevende. Hoe langer de langstlevende blijkt leven, hoe grote de schuld dan wordt. Bij overlijden van de langstlevend kan deze schuld, hoofdsom + rente, in mindering van de nalatenschap langstlevende worden gebracht. Hierover is dan verder geen belasting verschuldigd

voorbeeld

    nominale schuld eerststervende euro 50.000
    afgesproken rente 5% enkelvoudig
    langstlevende komt na 10 jaar te overlijden
    Haar schuld inzake erfdeel eerststervende is dan ook hoofdsom euro 50.000 + 10 jaar rente a 5% is euro 25.000, is totaal schuld euro 75.000, welke bedrag in mindering wordt gebracht nalatenschap langstlevende
Tot het jaar 2009 kon door de erfgenamen ieder percentage worden genomen. Ook kon in een testament elk rentepercentage worden opgenomen.
Er werden afspraken gemaakt, of in een testament opgenomen, dat de rente extreem hoog was, bijvoorbeeld 25% per jaar.
Wanneer de langstlevende echtgenote dan kwam te overlijden, had deze een zo grote schuld aan schuldig gebleven erfdelen, dat de nalatenschap van de langstlevende negatief was.

Deze constructie is nu bij de herziening van de Successiewet in 2010 gerepareerd. Als de rente hoger is dan 6% samengesteld, dan wordt de rente, die hoger is dan 6% samengesteld, fiscaal niet geaccepteerd.

Bij de herziening is geen overgangsregeling van toepassing, de percentages die voor 1-1-2010 zijn afgesproken en extreem hoog zijn, vallen nu ook onder de nieuwe regeling.

De erfrechtelijke mag dus niet hoger zijn dan 6% samengesteld.
Dit percentage moet dan bekeken worden over de gehele periode; een enkelvoudige rente moet dus worden omgerekend naar een samengestelde rente.

voorbeeld
    In het jaar 1999 overlijdt een man. In een testament heeft hij een ouderlijke boedelverdeling opgenomen. De erfdelen van de kinderen moet de langstlevende partner schuldig blijven tegen een rente van 9% samengesteld. De nalatenschap van de man was euro 500.000, twee erfgenamen, partner en kind ieder de helft is euro 250.000.
    In het jaar 1999 is er over de verkrijging door het kind totaal een bedrag van euro 37.199 aan successierecht voldaan, die, conform de bepaling in het testament, door de langstlevende partner moest worden voorgeschoten.
    In het jaar 2010 overlijdt de langstlevende partner.

    De partner heeft een schuld aan kind van de hoofdsom euro 250.000
    voorgeschoten successierechten 1999 euro 37.399
    totaal schuld euro 212.601
    vermeerderd met 11 jaar rente euro 9% samengesteld is euro 336.000
    De totale schuld van de overleden partner aan kind is dus euro 548.601
    In de herziening Successiewet 2010 is nu opgenomen dat rente over de schuldig gebleven erfdeel eerst-overledene partner niet hoger mag zijn dan 6% samengesteld. (artikel 9, lid 2 SW)

    Is de berekende rente over de onderbedelingsschuld meer dan 6% samengesteld, dan is het meerdere fictief belast met Erfbelasting.

    In bovenstaande voorbeeld is de berekening dan:

    De partner heeft een schuld aan kind van de hoofdsom euro 250.000
    voorgeschoten successierechten 1999 euro 37.399
    totaal schuld euro 212.601
    vermeerderd met 11 jaar rente euro 6% samengesteld is euro 190.979
    De totale schuld van de overleden partner aan kind is dus euro 403.580
    Het verschil tussen de schuld inclusief 9% samengestelde rente ad. euro 548.601 en de schuld berekent tegen 6% samengestelde rente ad euro 403.580, is euro 146.021, zal belast zijn met Erfbelasting.

Om te berekenen of er sprake is van toepassing fictie artikel 9, lid 2 SW,
kunt u hier klikken voor de rekenmodule
(excelbestand) artikel 9, lid 2 SW Schuldig gebleven erfdelen